Verkavelen voor groei is een instrument om in een gezamenlijke benadering van overheden en bedrijfsleven tot een goede gebiedsontwikkeling te komen.
Landinrichting is een instrument om in goed overleg met betrokkenen te komen tot verbetering van agrarische structuren met inbegrip van waterhuishouding. De Wet Inrichting Landelijk Gebied beschrijft een ruilproces waarin ruilingen wettelijk kunnen worden afgedwongen, maar ook een ruilproces waarin dat vrijwillig kan. Beide processen kenden lange doorlooptijden. Tegen wettelijk ruilen is steeds meer verzet gekomen. Vrijwillige kavelruilen duren ook vaak nog 3 jaar en niet altijd met genoeg resultaat. In de glastuinbouw wordt wettelijk afdwingen, vanwege hoge kosten, niet gedaan. Ook de grote verschillen in inrichting, leeftijd en kwaliteit van de opstallen maakt dat ruilverkaveling in glastuinbouw doorgaans alleen toe te passen is als deelnemers bezig zijn met bedrijfsbeëindiging.
In veel glastuinbouwgebieden zitten tuinders elkaar in de weg en staat ook de gebiedsstructuur de vorming van moderne glastuinbouwbedrijven in de weg. Stoppende en vergrotende tuinders weten elkaar onvoldoende te vinden. Veel problemen komen daardoor op individuele tuinders neer terwijl in feite een gezamenlijke benadering de beste oplossingen kan bieden.
Dienst Landelijk Gebied en Kadaster zijn zeer ervaren met ondersteuning in de vorm van participatie en digitale ondersteuning.
Als in een gebied slechts enkele bedrijven een vergroting c.q. vormverandering kunnen ondergaan, levert dit al enorme bedrijfsvoordelen op. De voordelen hangen sterk af van de teelt, de glasopstand en de winstgevendheid. Over een heel gebied gezien kunnen de voordelen van enkele werksessies al gauw tot in miljoenen euro’s worden berekend. De totstandkoming van de verkaveling heeft lange termijn (langer dan 4 jaar), maar het proces daartoe kan binnen een half jaar worden opgestart.
De Dienst Landelijk Gebied
In 2012 is in de veehouderij en akkerbouw met een geheel nieuwe vorm geëxperimenteerd. Agrarische ondernemers maken in kleine groepen met een procesbegeleider en met digitale ondersteuning zelf hun ruilplan. Zij hebben immers als geen ander kennis van hun bedrijf en van hun gebied. De resultaten zijn spectaculair. Daar waar ondernemers open met elkaar omgaan en hun belangen op tafel leggen en er directe contacten zijn tussen vragers en aanbieders, worden in enkele werksessies in uitstekende sfeer goede resultaten gehaald. De doorlooptijden, ook van grotere gebieden, lopen terug tot minder dan een jaar. Door expliciet uit te gaan van het ondernemerschap wordt rechtstreeks ingespeeld op te verkrijgen baten voor de bedrijfsvoering, veelal bestaand uit kostenbesparing als gevolg van minder transport, energie en arbeid.
Copyright © 2013 ModerneTuinbouw.nl - Website realisatie: JEM-id